top of page

Brezplačna strokovna delavnica: Družinsko nasledstvo ali prodaja podjetja?

Sreda, 11.03.2020, 15:00 - 17:00 Brezplačna strokovna delavnica: Družinsko nasledstvo ali prodaja podjetja?

Time & Location

Sreda, 11.03.2020, 15:00 - 17:00

Center za inovativno podjetništvo NLB, Trg republike 2, Ljubljana

About the event

Brezplačna strokovna delavnica: Družinsko nasledstvo ali prodaja podjetja?

 

V okviru delavnice “Družinsko nasledstvo ali prodaja podjetja” bomo pregledali najpogostejše scenarije izstopa iz aktivnega podjetništva, pogledali bomo ključne elemente za uspešen prenos, tako znotraj družine, kot pri prodaji podjetja zunanjemu kupcu. 

 

SPOT svetovanje Osrednjeslovenske regije organizira brezplačno strokovno delavnico. Delavnico sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

 

V prvem delu delavnice nam bo Uroš Kavs predstavil kako poteka prenos podjetja znotraj družine, kateri so ključni elementi za uspeh pri družinskem nasledstvu, kako se na takšen prenos pripravimo, postavil pa nas bo tudi v čevlje prevzemnika, predstavil bo kako po njegovih izkušnjah prenos znotraj družine vidijo in doživljajo potomci in kakšni so njihovi motivi za nadaljevanje družinskega posla.

 

V okviru prvega dela predavanja bomo prejeli odgovore na vprašanja, kot so: 

– Kako ugotoviti, ali so nasledniki dovolj motivirani za prevzem družinskega podjetja?

– Je za dolgoročen uspeh dovolj, da so potomci zaposleni v domačem poslu? 

– Katere so ključne lastnosti, ki jih morajo imeti uspešni prevzemniki?

– Kako zagotoviti učinkovit prenos odgovornosti na naslednike?

– Kdaj se začeti pripravljati na prenos družinskega posla?

 

V drugem delu delavnice pa nam bo Tomo Senekovič predstavil kako poteka prodaja podjetja na trgu, pogledali bomo kakšno podjetje je sploh primerno za prodajo, kako oceniti vrednost zasebnega podjetja, kdo so lahko kupci takšnih podjetij, kakšne so tipične strukture prodaje podjetja, podrobneje pa bomo obravnavali tudi nekatere posebnosti pri prodaji manjših, zasebnih podjetij.

 

V okviru drugega dela predavanja bomo prejeli odgovore na vprašanja, kot so:

– Kakšno podjetje je primerno za prodajo? 

– Kaj vse lahko vpliva na vrednost podjetja? 

– Kdo so lahko kupci takšnih podjetij in kje jih najdemo? 

– Katere so najbolj tipične strukture prodaje podjetja? 

– Kakšne so posebnosti pri prodaji manjših, zasebnih podjetij?

 

Predavatelja:

 

Uroš Kavs prihaja iz družinskega podjetja, v katerem je bila zaposlena celotna družina. Po duši je sociolog, po zanimanju podjetnik in skupek vseh želja in okoliščin ga je pripeljal do odločitve, da družinski posel prepusti bratu, sam pa prične s svetovalno dejavnostjo. V ta namen je ustanovil Inštitut M.O.S.T., kar je simbol uspešnega prehoda dejavnosti in odgovornosti iz staršev na potomce. Izvaja družinsko – poslovno – premoženjsko mediacijo z namenom doseči pošten družinski dogovor, ali pa dogovor med prijatelji v večosebnih družbah s ciljem ohraniti pristne medsebojne odnose in podjetju zagotoviti uspešnost na dolgi rok.

 

Tomo Senekovič je idejni vodja in ustanovitelj portala BorzaPosla.si. Tomo pri prodaji zasebnih podjetij deluje kot svetovalec in posrednik, dnevno se srečuje z izzivi podjetnikov, ki razmišljajo o prodaji svojega posla in na drugi strani s prevzemniki – tako posamezniki, ki prvič vstopajo v podjetništvo, kot tudi obstoječimi podjetniki, ki si želijo širitve obstoječega poslovanja. Na temo prodaje podjetja predava in svetuje članom Gospodarske zbornice Slovenije in Obrtne zbornice Slovenije, sodeluje pa tudi pri razpisu “Vavčer za prenos lastništva podjetij” Slovenskega podjetniškega sklada, v sodelovanju z javno agencijo Republike Slovenije za spodbujanje podjetništva SPIRIT.

 

Udeležba na delavnici je BREZPLAČNA. Prijava je obvezna.

 

Kontakti:

(01) 58 30 585, Nina Kotar, podjetniška svetovalka SPOT: nina.kotar@ozs.si 

 

Vljudno vabljeni! 

 

PRIJAVA NA DOGODEK

Share this event

bottom of page