top of page

V OZS razočarani nad izjavo v noveli zakona o pomoči gospodarstvuPoslanci DZ so včeraj sprejeli novelo zakona o pomoči gospodarstvu zaradi visokih povišanj cen električne energije in zemeljskega plina. V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije smo izjemno razočarani, da je v noveli ostala izjava, ki od upravičenca do pomoči zahteva, da cene svojih izdelkov oziroma storitev zaradi dviga cen električne energije in zemeljskega plina ni dvignil za več kot 10 odstotkov.


»Po sestanku z ministrom Hanom, ki smo ga imeli minulo sredo, smo pričakovali, da se bodo na vladi vendarle odločili drugače in iz novele črtali sporno izjavo. Prepričani smo namreč, da mnogi obrtniki in podjetniki ne bodo niti zaprosili za pomoč, saj jim takšna izjava onemogoča dvig cen in storitev. Glede na to, da se dvigujejo materialni stroški in stroški dela, je nerealno pričakovati, da do dviga cen izdelkov in storitev ne bo prišlo. Poleg tega pa ostaja tudi uganka, na kakšen način bo država preverjala razloge, zaradi katerih so bila podjetja primorana dvigniti cene,« ob tem poudarja predsednik OZS Blaž Cvar.


V OZS smo že v času covid krize in pri sprejemanju interventnih zakonov videli, kaj pomenijo tovrstni pogoji pri pridobivanju pomoči. Številni člani so dobili pomoč države in ker pogojev kasneje niso izpolnili, česar vnaprej niso mogli predvideti, so morali državno pomoč vrniti. »Podobna zgodba se lahko ponovi tudi v tem primeru, zato ponovno apeliramo na pristojne, da se sporna izjava, ki predstavlja dodatno birokratsko oviro, izbriše iz novele,« je še pojasnil Cvar.


V zbornici ob tem opozarjamo, da niso problem zgolj visoki stroški električne energije in zemeljskega plina, temveč je velik problem tudi upad naročil pri tistih podjetjih, ki so vezana na nemški in avstrijski trg. Številna podjetja, naši člani, nam sporočajo, da bodo primorana odpuščati, če ne bo sprejet ukrep čakanja na delo doma. V OZS zato pričakujemo takojšnjo uvedbo ukrepa čakanja na delo, po vzoru Nemčije, ki je v teh kriznih časih takšen ukrep že uvedla.


»Narediti moramo vse, da ohranimo podjetja in delovna mesta. Gospodarstvo je namreč tisto, ki nam omogoča socialno državo in blaginjo za vse,« še poudarja Cvar.


0 comments

Kommentarer


bottom of page